Gilių kava

Jau paruoštos gilių kavos galima įsigyti įvairiose parduotuvėse, tačiau kava iš pačių surink­tų gilių visuomet bus skanesnė ir tuo labiau sveikesnė. Toliau mano sužinotas gilių kavos receptas.

Ruošimo būdas ir vartojimas

Prisirinkę prinokusių, ligos ar kenkėjų nepažeistų (be skylučių) ąžuolo gilių be kepurėlių. Ką tik nukritę gilės gali būti žalios, rudos ar dalinai rudos. Šiek tiek palaikius jos visos paru­duoja. Jei giles rinkote nuo žemės reiškia jos yra jau prinokusios kad ir kokios spalvos būtų. Toliau seka gana kruopštus kavos ruošimo procesas:

  • Aštriu peiliu perpjaudami giles, jas nulupkite
  • Pripilkite į puodą pieno ir jame virkite giles, kol jos suminkštėja
  • Išvirtas giles susmulkinkite. Labai patogu permalti mėsmale.
  • Susmulkintą masę paskleiskite plonu sluoksniu kepimo skardoje ir džiovinkite orkaitėje. Baigiant džiūti, padidin­kite temperatūrą ir leiskite šiek tiek paskrusti.
  • Jei gabalėliai dar dideli, galite dar kartą sumalti kavamale (tik nesusmulkinti iki miltų).

Kava paruošta ir ją galime naudoti kaip ir paprastą pupelių kavą. Geriausias kavos gaminimo būdas – paruoštą gilių kavos mišinį sudėti į verdantį vandenį ir pavirti kelias minutes (vien užplikius verdančiu vandeniu gali būti nepa­kankmai stipri). Kai kurie žmonės mėgsta gerti natūralią, tačiau žymiai skaniau su pienu.

Liaudis gilių kavą naudojo ne tik kaip skanų gėrimą, bet ir kaip sutraukiančiai veikiantį vaistą esant pilvo skaus­mams, vidurių laisvumui.

Suberiam giles į indą kurį galime lengvai laikyti virš laužo šilumos.
Suberiam giles į indą kurį galime lengvai laikyti virš laužo šilumos.
Pakaitinam giles kol oda atšoka ir gilės ima trukinėti
Pakaitinam giles kol oda atšoka ir gilės ima trukinėti
Išlupame giles iš kevalo
Išlupame giles iš kevalo
Dar paskrudinam ir padžiovinam virš ugnies kad būtų visiškai sausos ir kietos
Dar paskrudinam ir padžiovinam virš ugnies kad būtų visiškai sausos ir kietos
Sugrūdam paskrudintas giles smulkiau ir galima plikyti
Sugrūdam paskrudintas giles smulkiau ir galima plikyti

PAMATYK

Faktai apie arbata

10 įdоmių fаktų арie аrbаtą

10 įdоmių fаktų арie аrbаtą 1. аrbаtа gаminаmа iš medžiо „Cаmelliа sinesis“ lарų. Nоrs medis ...

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *