Malonaus skonio, natūraliai salstelėjusią morkų kavą galima gaminti bet kuriuo metų laiku. Nuo šviežių morkų iki garuojančios kavos puodelio reikia 5-6 valandų laiko, tad šios įdomios kavos galite pasigaminti tuojau pat. Viskam paruošti pakanka turėti reguliuojamo karščio orkaitę, tarką ar kitą smulkinimui tinkančia priemonę ir morkų.
Morkų kavos gaminimas
- Morkų kavai ruošti įsigyjame 1 kg morkų;
- Jas nuplauname ir sutarkuojame rupia tarka;
- Paskleidžiame tarkuotas morkas dviejose kepimo skardose prieš tai įkloję kepimo popieriaus;
- Orkaitę nustatome 80-60 oC ir įjungiame ventiliatorių, taip morkos vis pamaišomos džius apie 4 valandas;
- Morkoms baigus džiūti padidiname temperatūrą iki 150 oC ir atidžiai prižiūrėdami ir maišydami jas paskrudiname apie 5 min kol šiek tiek paruduoja. (Padidinę temperatūrą morkas stebėkite, nes skrudimo procesas vyksta labai greitai);
- Morkos kavos gamybai paruoštos.
- Pilame į virinimo indą vandens kiek kavos ruošiamės gerti ir jį užviriname;
- Puodeliui vandens dedame 2 -3 šaukštelius paruoštų skrudintų morkų ir paviriname 4-5 minutes;
- Išjungiame viryklę ir nukeliame indą dar kelioms minutėms pritraukti;
- Nukošiame ir mėgaujamės. Užbalinus pienu tampa dar skaniau.
Morkų kava skani ir šalta. Likusias kavai paruoštas morkas susipilame į indą, kuris nepraleidžia drėgmės.
Iš kilogramo morkų išdžiovinus liko beveik 100g , kurie sutilpo į 900 ml stiklainį.
Netikėjau, kad iš morkų kava bus tokia pat tamsi kaip ir iš tradicinių kavos pupelių.
[alert style=”white”] Rekomenduojam – Morkų chalva [/alert]