1. Romas – vienas romantiškiausių alkoholinių gėrimų. Atsiradęs Karibų jūros salose gyvenusių piratų ir lobių ieškotojų tarpe, iki pat mūsų dienų jis laikomas tikrų vyrų ir nuotykių ieškotojų gėrimu.
2. Nors romas gaminamas daugelyje šalių, pagrindiniais jo gamintojais išliko Karibų jūros ir Pietų Amerikos šalys.
3. Romo populiarumą lėmė ne kas kitas, o rašytojas Ernestas Hemingvėjus, XX amžiuje itin vaizdžiai aprašęs kartoką šio gėrimo skonį, sodrų aromatą ir gelsvą, aukso atspalvį turinčią spalvą.
4. Romas – pagrindinis populiariojo punšo, kurio receptą iš Indijos atsivežė anglai kolonistai, ingredientas.
5. Egzistuoja kelios žodžio „romas“ atsiradimo versijos. Viena jų teigia, kad tai angliško žodžio „rumbullion“, reiškiančio „triukšmas, subruzdimas“, trumpinys, kadangi neretai išgėrę romo elgiasi būtent taip. Gali būti, kad šio gėrimo pavadinimas kilęs iš žodžio „rum“ – cukranendrių, Karibų jūros salų gyventojų naudotų romo gamyboje, pavadinimo.
6. Kai kurie šaltiniai teigia, kad olandų jūrininkai gėrė romą iš didelių stiklinių, vadintų „rummer“, nuo ko ir kilo žodis „romas.“
7. Romas turi nemažai „pravardžių“ – „Barbadoso vanduo“, „Velnio mirtis“ ir netgi „Nelsono kraujas“.
8. Romas net tapo sukilimo, įvykusio 1808 m. sausio 26 d. Australijoje, priežastimi, kuomet gubernatorius uždraudė žemės ūkio darbininkams atlygį mokėti alkoholiniais gėrimais.
9. Šiais laikais romo pavadinimas dažnai priklauso nuo to, kurioje vietovėje jis gaminamas. Ispanakalbėse šalyse gaminamas romas vadinamas „ron“, prancūzakalbėse – „rhum“. Gerai išlaikytas, atitinkantis tam tikrus reikalavimus gėrimas atitinkamai vadinamas „ron añejo“ ir „rhum vieux“.
10. Džordžas Vašingtonas reikalavo savo inauguracijai 1789 metais atvežti statinę romo iš Barbadoso.
Romas neretai naudojamas vaisių mirkymui prieš dedant juos į tortus, vaisių ir uogų konservavimui, kai kurių Karibų virtuvės patiekalų marinatui.