Rudens gėrybės – tai vaisiai, uogos, daržovės, kurie įvairiausiomis formomis ir spalvomis džiugina mūsų akis atėjus rudeniui.
Ant mūsų stalo šios ir kitos rudens gėrybės turėtų būti kiekvieną dieną. „Nielsen“ kompanijai trijose Baltijos šalyse atlikus mitybos įpročių apklausą, paaiškėjo, kad Lietuvoje net 75 proc. apklaustųjų valgo daržoves. Mes net lenkiame latvius bei estus. Ir net trečdalis mūsų šalies gyventojų žinojo, kad fitocheminės medžiagos saugo organizmą nuo negatyvaus aplinkos poveikio bei stiprina imunitetą.
Jeigu kasdien suvalgytume bent 400 gramų vaisių bei daržovių, būtume žvalesni ir sveikesni. Augančiam vaikui rudens gėrybės reikalingos dar labiau: 400 g daržovių ir 300 g vaisių. Palyginkite: vidutinis obuolys sveria 150 g, pomidoras – 200 gramų.
Rudenį galėtume daugiau paeksperimentuoti su gamtos dovanomis. Juolab kad vaisių ir daržovių spalvos tokios ryškios, jie patys prašosi ant mūsų stalo. Jie sustiprintų mūsų organizmą ir saugotų jaunystę. Jie visi naudingi, ypač jei užaugę švarioje aplinkoje. Todėl pats laikas išsitraukti iš spintelių sulčiaspaudes ir spausti vitaminų vaivorykštes.
Daržovės ir vaisiai nėra brangūs, nebūtina pirkti atvežtines gėrybes. Ūkininkų turgeliuose apstu lietuviškų rudens gėrybių: burokėlių, morkų, raugintų ir šviežių kopūstų, bulvių. Visai neblogos ir šaldytos daržovės, uogos. Nors šaldymas sumažina maistingųjų medžiagų poveikį, užtat šaldytas uogas ir daržoves galime valgyti ištisus metus.
Mitybos specialistai sako, kad daržovės ne šiaip nuspalvintos ryškiomis spalvomis. Geltonos ir raudonos daržovės turi medžiagų, stiprinančių imunitetą ir smegenų veiklą. Ryškią spalvą raudoniesiems pipirams ir morkoms suteikia beta karotinas, iš kurio organizme gaminamas A vitaminas. Geltoni svogūnai saugo organizmą nuo laisvųjų radikalų poveikio, o juose esanti siera padeda šalinti toksinus. Raudoni burokėliai – daugybės maistingųjų medžiagų šaltinis, kaip ir pomidorai. Granatų vaisiai mažina kraujospūdį ir turi daug antioksidantų. Daiginti kviečiai stiprina imunitetą, o moliūgų sėklos jose esančio magnio dėka mažina ankstyvos mirties riziką.
Jokie vitaminai nepakeis šviežių vaisių ir daržovių, geriausio mineralinių medžiagų bei skaidulų šaltinio.