Pagrindinis / Gamta / Augalai / 10 faktų apie alyvuoges

10 faktų apie alyvuoges

[G]urmanais vadinamiems Italijos ir Ispanijos gyventojams pavasaris asocijuojasi su viena gražiausių šių metų laikų švenčių – alyvmedžių žydėjimu. Alyvų žydėjimo šventės linksmai mini ne tik ispanai ar italai, bet ir lietuviai. Šios šventės proga pateikiame įdomių faktų apie skaniąsias alyvuoges dešimtuką.

1. Alyvmedžio šakelė daugeliui yra gerai žinoma kaip gausos, šlovės bei taikos simbolis. Alyvmedžio lapų vainikais nuo seno priimta puošti nugalėtojų galvas – tai įvertinimo bei palaiminimo ženklas. Pačių seniausių alyvmedžių reliktų randama netgi Egipto faraono Tutanchamono kapavietėje.

2. Alyvmedis itin ištvermingas medis. Jis atsparus sausrai, įvairioms ligoms ir netgi gaisrui. Teigiama, jog ne vienas Italijoje augantis alyvmedis mena dar senovės Romos laikus. Skirtingi tyrimai rodo, jog Sardinijoje, Italijoje, augantis alyvmedis, pavadintas Ozzastru, žaliuoja jau tris ar keturis tūkstantmečius. Tame pačiame sode yra ir daugiau ilgaamžių medžių, kurių amžius siekia tūkstantį metų.

3. Alyvmedis gali būti naudojamas medienai, tačiau svarbiausia jo vaisiai bei jų produktai. Nors Lietuvoje alyvuoges spėjo pamėgti daugybė žmonių, visgi daugelis neretai alyvuoges priskiria uogų grupei. Svarbu žinoti, jog tai yra itin naudingas vaisius, o jo produktas – aliejus – iš tikrųjų, yra unikalios sudėties sultys.

4. Dažnai manoma, jog juodosios ir žaliosios alyvuogės yra dviejų skirtingų rūšių. Svarbu įsidėmėti, jog tai tos pačios rūšies vaisius, kurio spalva priklauso nuo skirtingo sunokimo. Juodosios alyvuogės – puikus užkandis prie baltojo vyno, žaliąsias ragaukite su raudonu vynu.

5. Norėdami atskleisti geriausias alyvuogių skonio savybes, gardinkite jas įvairiais prieskoniais bei įdarais. Tačiau nepamirškite, jog turite rinktis tik natūralius produktus. Gurmanai pataria rinktis česnaką, čiobrelius, rozmariną ar paprikas. Didesnės alyvuogės itin gardžios, įdarytos lašiša, tunu ar sūriu. Mažesnės puikiai tinka pagardinti duoną, picą ar salotas.

6. Neretai alyvuogės parduodamos nepermatomose pakuotėse, taigi svarbu žinoti šių vaisių kiekio žymėjimą. Jis matuojamas kalibrais. Jei renkatės didesnes alyvuoges, ieškokite kuo mažesnio kalibro kodo su skaičiais ir pasviruoju brūkšniu. Jei norite mažesnių – rinkitės didesnio kalibro alyvuoges.

7. Visiems puikiai žinomas alyvuogių produktas – aliejus – yra itin svarbi Viduržemio virtuvės dalis. Tačiau žmonės ją vertina ne tik kaip paprastą patiekalų ingredientą. Regiono gyventojams alyvuogių aliejus yra sveikatos, romantiško kaimo gyvenimo bei antikinės kultūros simbolis.

8. Virtuvėje alyvuogių aliejus nepamainomas dėl savo ilgo galiojimo laiko. Alyvuogės yra vieninteliai vaisiai, kurių sultys (aliejus) išlaiko visas skonio, aromato savybes bei nepraranda svarbių A, E, D, K vitaminų ilgą laiką. Neatidarytas alyvuogių aliejus yra tinkamas naudojimui keletą metų.

9. Tyrimai rodo, jog Viduržemio regiono gyventojai rečiausiai miršta nuo kraujotakos sutrikimo ligų. Nustatyta, jog tam didelę reikšmę turi alyvuogių aliejus, kurio regione sunaudojama itin daug, – jis padeda reguliuoti cholesterolio kiekį. Norintiems išvengti širdies ligų medikai pataria per dieną suvartoti 1 – 2 šaukštus alyvuogių aliejaus. Antioksidacinės aliejaus savybės padeda išvengti ir vėžinių susirgimų.

10. Vilniuje įsikūręs Viduržemio regiono restoranas “Vapiano“ nuo balandžio 16 d. Iki 29 d. mini alyvmedžių žydėjimą. Restoranas griežtai paiso regiono virtuvės taisyklių – patiekalus gausiai gardina alyvuogėmis bei jų aliejumi. Ta proga „Vapiano“ paruošė išskirtinių užkandžių bei patiekalų su alyvuogėmis, lankytojai turės galimybę išmėginti ir įvertinti skirtingas alyvuogių aliejaus rūšis.

PAMATYK

Senoji Tibeto medicina ir visa tiesa apie ją

Senoji Tibeto medicina yra išlikusi iki šių dienų ir nežada trauktis. Ji remiasi ne tik ...

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *